Milligan Knight Architects
Hertfordshire based RIBA Chartered Practice
Refurbishment and Extension

Mill House Cottage

We have been commissioned to design a new extension to Mill House Cottage, Shalford – a property steeped in history in a small village outside of Guildford. The existing house is formed of an 18th Century cottage, Victorian extension and a 1980’s addition. Although the property is not listed, it sits amongst a wider historic context of the Mill itself (a National Trust property) and the original manor house.

Refurbishment and Extension

Refurbishment and Extension

Our scheme looks to improve the internal layout and replace the 1980’s and existing conservatory with new extensions that help make a more efficient building spatially and a more attractive collection of individual elements.

New Volumes

New Volumes

The conservatory and lean-to extensions along with the 1980’s extension are all removed. This allows us to add a new single storey extension, no deeper than the existing conservatory but an improved construction and arrangement. A new double storey extension replaces the demolished side extension.

Sympathetic Material Palette

Sympathetic Material Palette

The proposed elevations pick up on the existing palette of materials, with the rear single-storey extension clad in a red clay brick to match the existing and the double-storey side extension clad in black timber cladding. The roofs are clad in red clay tiles.

The proposed roof ridge lines are aligned with the existing and the forms are pitched and in keeping with the local vernacular and historic fabric.

154-MHC_Mill House Cottage.png
154-MHC_east elevation_COLOURED.jpg